Voeren
Start Feedback Inhoud

 

Start
Waarnemingen
Vogellogboek
Tuinvogels
Voeren
Vetbollen maken
Nestkasten
Veren
Topografie
Aantekeningen
Gastenboek
Links
Foto's
Vogelsporen
Vogeltrek
Fröbelen
Berichten

 

horizontal rule

Winter voedering

De beginnende vogeltuinier zal zeker in de winter de vogels rond zijn huis willen voeren. Het is een kleine moeite om bij een winkel in de buurt een zak pinda's te kopen. Opgehangen pinda's aan een struik, tak of waslijn zullen al snel soorten aantrekken die ondersteboven hangend kunnen foerageren, zoals Kool en Pimpelmezen. Andere soorten zullen op de restjes afkomen die onder de pinda's terechtkomen.  

Keuze van voederapparaat

Nylon netjes met pinda's gaan zelden lang mee en zijn duur, zodat het de moeite waard is naar een alternatief te zoeken. Gelukkig is het voeren van vogels in de laatste decennia steeds populairder geworden en er is nu een hele reeks verschillende voederapparaten in de handel. Goedkope van gaas zijn niet aan te raden omdat de vogels er gemakkelijk met een poot in vast kunnen raken. Voederkorfjes gemaakt van gegalvaniseerd draad met kleine vierkante gaten zijn waarschijnlijk de beste. Ze zijn vaak rechthoekig, soms cilindrisch, en hebben een dekseltje aan de bovenkant zodat het voer dagelijks kan worden bijgevuld.

Vogels raken snel gewend aan een vaste voerplaats. Al gauw zullen ze een bezoek aan een steeds op de zelfde plek hangend, metalen korfje inpassen in hun dagelijkse routine. Een klein korfje moet natuurlijk regelmatig bijgevuld worden om het groeiende aantal bezoekers tevreden te stellen, zodat een grote, minder vaak te vullen korf is aan te bevelen. Zo'n apparaat is verkrijgbaar in de specialhandel, maar u kunt natuurlijk ook proberen zelf iets in elkaar te knutselen. Onafhankelijk van de grootte van de korfjes geldt dat er meer vogels komen als er meer voerplekken zijn. Schuwe vogels kunnen het zich 's winters immers niet veroorloven kostbare minuten daglicht te verspelen door te wachten tot alle andere vogels genoeg gegeten hebben.

In een strenge winter is het voor vogels moeilijk om aan voedsel te komen, terwijl ze juist extra veel energie nodig hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Insecten kruipen weg, bessen zijn vaak al op en sneeuw en ijs maken het de zaadeters ook moeilijk om bij hun voedsel te komen. Van bijvoederen in de tuin wordt dan ook graag gebruik gemaakt. Winter voedering van tuinvogels geeft bovendien veel kijkplezier. Vogels die vaak verscholen blijven of in een flits voorbij vliegen, zijn nu gemakkelijk te bekijken.

Overleven in de winter

Om de winter door te komen, heeft elke vogelsoort zijn eigen aanpak. Er zijn veel vogelsoorten die wegtrekken naar het zuiden zoals grutto’s, ooievaars en zwaluwen. Er zijn ook soorten die vanuit Scandinavië naar ons land komen zoals ganzen en eenden, maar ook roodborstjes en mezen. Andere vogels, zoals roerdomp en ijsvogel, blijven hier het hele jaar. In strenge winters zijn ze erg kwetsbaar. Mezen veranderen in de winter van voedsel; in plaats van insecten eten ze dan zaden en noten. Ze passen zelfs hun darmstelsel hierop aan en hun snavel verhard. De verharde snavel dient om de zaadjes goed te kunnen uitpeuteren en ontschilferen. Veel zangvogels trekken in de winter naar dorpen en steden. De ervaring heeft ze geleerd dat daar dan nog van alles te vinden valt.
Wilt u ze een goed gevulde voedertafel aanbieden, dan volgen hier enkele tips


Tips voor het voeren

Voeren mag op bescheiden schaal vanaf november (bijv. zaden), maar het is pas echt nodig als het langdurig vriest en/of sneeuwt.

Voer niet teveel tegelijk en liefst ‘s ochtends (na een lange, koude nacht hebben ze behoefte aan een stevig ontbijt) en tegen het einde van de middag (zo kunnen ze de nacht doorkomen). Overdadig voeren kan muizen en ratten aantrekken.

Geef geen voedsel waarin zout is verwerkt. In de kaas en het brood dat u voert zit al meer dan genoeg zout.

Voer geen margarine; die werkt als laxeermiddel.Voedsel dat makkelijk bevriest, zoals appels, niet in kleine stukjes voeren, maar als geheel.

Stop geleidelijk met voederen als sneeuw en ijs verdwenen zijn.

Voer nooit in de tijd dat vogels jongen hebben. De jongen van de meeste zangvogels moeten insecten eten en kunnen ander voedsel niet verteren. Ze gaan er dood aan.

Voer geen brood met boter of ander voer met olie aan eenden in een wak, dat zorgt voor “olieslachtoffers”. De olie zorgt ervoor dat het verenpak niet meer waterdicht is. De vogels worden dan ziek en gaan dood.

Belangrijk

Laat het voeren van watervogels, roofvogels en uilen in het buitengebied over aan deskundigen.

Verstoor de vogels in het buitengebied niet. Het opvliegen kost veel energie. Rust is dus van levensbelang.


Water
Wanneer het gesneeuwd heeft, is het niet nodig voor water te zorgen. De vogels komen dan aan vocht door van de sneeuw te pikken. Als water in sloten en vijvers bevroren is, vergruis dan wat ijs en zet dat in een bakje buiten.
Zorg dat water in de winter altijd zo is afgedekt, dat vogels er niet in kunnen baden (in verband met bevriezingsgevaar).

Op de grond
Veel vogelsoorten zoeken hun voedsel van nature op de grond. Een sneeuwvrije plek is daarom voor veel vogels al een geschikte voederplaats. Liefst wel in de buurt van struiken of een haag, zodat ze bij gevaar snel een veilige plek kunnen vinden.

 

Start ] Waarnemingen ] Vogellogboek ] Tuinvogels ] [ Voeren ] Vetbollen maken ] Nestkasten ] Veren ] Topografie ] Aantekeningen ] Gastenboek ] Links ] Foto's ] Vogelsporen ] Vogeltrek ] Fröbelen ] Berichten ]

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan John Colfoort
Copyright © 2009 Colfoort