Aantekeningen
Start Feedback Inhoud

 

Start
Waarnemingen
Vogellogboek
Tuinvogels
Voeren
Vetbollen maken
Nestkasten
Veren
Topografie
Aantekeningen
Gastenboek
Links
Foto's
Vogelsporen
Vogeltrek
Fröbelen
Berichten

 

horizontal rule

Het herkennen van vogels


Een eenvoudige manier om te achterhalen welke vogel u gezien heeft is door de vogel te vergelijken met de afbeeldingen in een boek of op internet. Bedenk wel dat mannetjes en vrouwtjes een verschillend verenkleed kunnen hebben. In de winter zijn de kleuren meestal minder fel. En door schaduw en slecht licht zijn soms de kleuren moeilijk waar te nemen. Wanner u serieus te werk wilt gaan kunt u het beste een verrekijker en een notitieblok gebruiken (dan kunt u later uw aantekeningen vergelijken met de omschrijvingen in de veldgidsen of op onze website onder vogelsoorten. Bij het maken van aantekeningen zijn de volgende punten van belang:

bullet

Waar heeft u de vogel gezien

bullet

Grootte en vorm

bullet

Vorm van de snavel

bullet

Kleur

bullet

Speciale kenmerken (strepen, vlekken?)

bullet

Geluid

 

Hoe heet die Vogel?

Zo werk het

Zoek een vogel in de tuin,het park of het bos en bekijk hem goed. Pak de kaart erbij en begin bij start.  Volg dan de pijl met  JA of Nee. Ga zo door  tot je bij de vogel uitkomt.  klik hier voor de veldkenmerken van deze vogel. Klik hier voor meer vogels. Pagina met foto’s van natuurpunt.be  over tuinvogels.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vogelgeluiden

Het visueel herkennen van vogels wordt vaak bemoeilijkt door dichte begroeiing, en afstand en snelheid maken het er ook niet makkelijker op. Vele vogelsoorten lijken dusdanig op elkaar dat er een verkeerd beeld kan ontstaan van het aantal en de soorten in een bepaald gebied. Voor vogeltellingen is het herkennen van de verschillende vogelgeluiden dus van essentieel belang om een goed beeld te krijgen van de vogelpopulatie.
Maar ook de 'hobby' vogelliefhebber kan veel plezier beleven aan het herkennen en op naam brengen van vogels. Nog een stapje verder gaan de mensen die vogelgeluiden opnemen en verzamelen of gebruiken ter ondersteuning van hun video en diaopnames. Over deze hobby willen we hier wat meer vertellen.

Apparatuur

Zoals met zovele hobby's kun je uitrusting zo duur maken als je wilt. Opnameapparatuur die vele duizenden guldens kost behoort tot de mogelijkheden, maar als beginner is het verstandig om met een 'beginnersetje' te beginnen. Later kun je altijd nog uitbreiden.
Wat heb je zoal nodig om natuurgeluiden te kunnen opnemen? Essentieel is vanzelfsprekend een recorder met toebehoren. Natuurlijk spreken we hier over de lichte en makkelijk draagbare recorders die werken op batterijen of accu's.

Microfoon

De microfoon is een verhaal op zich. Met goedkope microfoons is niet goed te werken, ze geven vrijwel altijd ruis. Een andere optie is de zogenaamde parabool (een soort schotel die geluiden bundelt en doorgeeft aan een microfoon). Met zo'n apparaat heb je minder last van omgevingsgeluiden, maar de opnames doen wel minder recht aan zo natuurlijk mogelijke opnames. Ook is het niet een echt handig apparaat om mee door het bos te sjouwen.
Een heel goed alternatief is de zogenaamde richtingsgevoelige microfoon die de vorm heeft van een lange pijp.

Opname

Het gebruik van de apparatuur, en de verdere mogelijkheden voor het bewerken van de natuurgeluiden valt buiten het kader van de Geaflecht; het is een dermate technisch verhaal en zo afhankelijk van het type apparatuur dat gebruikt wordt dat we dit hier verder achterwege laten.
Door het zeldzame en unieke karakter van deze hobby zullen er niet veel mensen zijn die je met raad en daad kunnen bijstaan. Je bent voornamelijk op jezelf aangewezen.
Een paar algemene zaken waar je op moet letten zijn nog wel te noemen. Opnames van ver verwijderde onderwerpen vereisen een aanzienlijk duurdere investering in de uitrusting, Je kunt echter wel proberen minder dure microfoons en recorders te plaatsen op de plek waar je verwacht dat bepaalde vogels zitten te zingen. Een recorder met afstandsbediening is natuurlijk helemaal mooi.
Hindernissen en problemen zal men ongetwijfeld tegenkomen. Er zal stellig veel tijd overheen gaan voor men tot een bevredigend resultaat komt. Onophoudelijk proberen en experimenteren met de verschillende mogelijkheden zal uiteindelijk de kennis van de gebruikte technieken en apparatuur vergroten en zal zijn vruchten afwerpen. Kennis van het onderwerp maar vooral ook de omstandigheden (waar zal dat ene vogeltje, waar ik het gezang van wil opnemen, zich het meest waarschijnlijk bevinden) verhoogt de kans op succes. Maar ook hier geldt dat een flinke dosis geluk een vereiste is. Een kleine waarschuwing is hier zeker nog op zijn plaats. Wanneer je op 'jacht' gaat naar dat ene speciale geluid uit de natuur wat je nodig hebt bij je diapresentatie, is het goed te weten dat er vogels zijn die meesters zijn in het imiteren, spreekwoordelijk is dit de spreeuw, maar ook de zanglijster, spotvogel en de merel kunnen je lelijk op het verkeerde been zetten. Je zult maar een merel treffen die constant een kip nadoet. Heel wat overredingskracht zul je nodig hebben om een aandachtig luisteraar te overtuigen dat het betreffende geluid toch echt een merel i
s.

Je persoonlijke tuinvogeldagboek op Internet

Vanaf nu kun je op de website van vogelbescherming bijhouden welke en hoeveel vogels in je tuin te gast zijn. Bovendien vind je hier een schat aan informatie, met wetenswaardigheden en tips om nog meer vogels in de tuin te krijgen. Je zal versteld staan van de hoeveelheid mooie soorten en hun prachtige geluiden.  

Klik hier om je aan te melden en ontvang een GRATIS informatiepakket met een mooie tuinvogelposter!  

 

Waar vindt u vogelgeluiden op internet?

Er zijn vele internetsites waarop vogelgeluiden zijn te vinden, maar er is er één waarop ze allemaal zijn samengebracht. Het adres van deze site klik hier

horizontal rule

 

Start ] Waarnemingen ] Vogellogboek ] Tuinvogels ] Voeren ] Vetbollen maken ] Nestkasten ] Veren ] Topografie ] [ Aantekeningen ] Gastenboek ] Links ] Foto's ] Vogelsporen ] Vogeltrek ] Fröbelen ] Berichten ]

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan John Colfoort
Copyright © 2009 Colfoort